Virgen II

Tilapäivitys

virgen

Tänään on Virgen del Carmenin päivä, fiesta ja siis vapaapäivä.
Kuvassa ison kirkon Virgen, jota ei siis kanneta kulkueessa mihinkään. Eilen, kun kävin puoleltapäivin ison kirkon viereisessä areperassa syömässä, kirkkopuisto oli nauhoin suljettu ja poliiseja ympäriinsä. Ihmettelin, mitä oli tapahtunut. Pian se selvisi: yhtäkkiä alkoi korviin käyvä paukutus ja ammunta, levisi savu. Ilotulitus! Yksi asia, mitä en ole näinä vuosina oppinut yhtään ymmärtämään, on ilotulitus keskellä kirkasta päivää. Tulitteet eivät näy, mutta kuuluvat ja savustavat. No, kaipa Virgen niistä ilostui (ja kirkkokansa, joka tuli areperaan myös).

Meillä on calimaa ja kuumaa. Puertossa tosin eilen kävi ajoittain pieni virvoittava tuulenvire.

Espanjan hallitukseen on vaihdettu ministereitä. Minulle kiinnostavinta on se, että Yolanda Diaz tuli sovitusti varapuheenjohtajaksi (vicepresidenta) Pablo Iglesiasin tilalle.

Maailmalla surettaa paitsi korona ja siinä etenkin se, että rokotteet jakautuvat hyvin epätasa-arvoisesti rikkaiden ja köyhien maiden kesken, niin myös Kuuban levottomuudet. USA:n kauppasaarto on suurelta osin aiheuttamassa maan vaikeudet mm. ruokahuollossa ja nyt oppositio syyttää vain Kuubaa ongelmista.

Päivän refrán: ”De tal palo tal astilla”, tätä vastaa suomeksi ”Ei omena kauas puusta putoa”. (Tämä on minulle tärkeä sanonta, sillä kirjoitin siitä aikoinaan ylioppilasaineeni, 19-vuotiaana nuorena äitinä vuonna 1975).

Virgen 2

Tilapäivitys

vir

Vielä eilisestä Virgen-juhlapäivästä: Väkeä oli kaupungilla jo puolenpäivän aikoihin paljon, mutta myös Policia Local näytti kiertelevän sekä kävellen että autoilla vartioimassa.

Illalla luin somesta, että myöhemmin väenpaljous oli ollut aikamoinen Charcolla ja rannan tuntumassa, eikä maskejakaan läheskään kaikki olleet muistaneet. Levisikö virus? Sen tiedämme vasta myöhemmin.

Tänään meillä oli sähkökatkos koko saarella. Orotavaan sähkö palautui noin neljän tunnin kuluttua, Puertossa sai odotella kuusi tuntia. Viimeksi meillä oli katkos syyskuussa, silloin koko saarelta sähkön vienyt katkos kesti yhdeksän tuntia.
Vika oli tuolloin jossakin muuntajassa etelässä. Tämän päivän katkoksen syytä vielä selvitellään.

Kuinka avuton sitä nykyään onkaan ilman sähköä! Tuntuu, ettei voi tehdä mitään! Sitä tämä nettiriippuvuus tekee. Känny sentään toimi tällä kertaa, aiemmin sekin meni mykäksi.
Kuinka helppoa on saada kaaosta aikaan nykymaailmassa. Virusvaara ja sähköongelma – siinä on kaksi liikaa.

Toisenlainen Virgen

Tilapäivitys

vir

Tänä vuonna kaikki on toisin. Virgen del Carmenin uitto (embarcación) ei toteudu, koska tuhansien ihmisten joukkokokoontumista kalasatamaan ei haluta. Virgen on nyt muotoiltu puusta ja se on jo kellumassa vesillä.

Eilen illalla on ollut Baile de Magos, mutta sekin poikkeuksellisesti jakautuneena eri ravintoloihin. Normaaleina aikoina baile on ollut suuri tapahtuma Plaza de Europalla. Perinnepukuja on suositeltu, niihin kun on ollut tapana pukeutua. Tällä kertaa en osallistunut tapahtumaan.

Realejoksen ilotulitetehdas ilmoitti lopettavansa toimintansa, sillä kaikki kevään ja kesän fiestat suurine ilotulituksineen on peruttu, ja se on saanut tämänkin yrityksen vaikeuksiin. Ikävää. Mekin olemme hakeneet tulitteita joskus uudeksivuodeksi Realejoksesta.

Virgen

Tilapäivitys

vir

Eilen illalla Virgen del Carmen ja San Telmo vietiin taas merelle, kuten joka vuosi. Tungos oli aikamoinen, kalasataman ranta tupaten täynnä väkeä, kuten kuvista huomaa. Pyhimyksetkin ovat kuvissa, löydätkö?

Seremonia oli tradition mukainen. Ensin tuntikausien odotusta – parhaat paikat oli varattu jo aikaisin – sitten kulkueessa kannettiin paikalle San Telmo ja Virgen. Ave Mariat laulettiin parvekkeelta, kuten aina.

Pyhimykset vietiin veneisiin ja vesille, myös saattoveneitä oli tänä vuonna paljon. Vielä kertaakaan en ole jaksanut odottaa tämän näytelmän toista osaa, sitä, kun San Telmo ja Virgen tuodaan pimeän aikana takaisin maihin ja kannetaan isoon kirkkoon. Ilotulitukset rätisivät ja paukkuivat kun olin jo nukkumassa. Pyhimykset olivat siis palanneet reissultaan.

Kertauksena: San Telmo on kaupungin suojeluspyhimys ja Virgen del Carmen suojelee merenkulkijoita ja kalastajia.

Virgen del Carmen

Tilapäivitys

virg

Ihmettelen edelleen, kaikkien näiden vuosien jälkeenkin paikallisten innostusta ja eläytymistä fiestoihinsa. Oli kysymyksessä sitten karnevaalit, romería, juhannus, Virgen del Carmen, tai mikä fiesta tahansa, aina mennään täysillä mukaan.

Kalasatama oli ”vallattuna” jo eilisillasta, joten päätin siirtyä kävelykadulle odottamaan. Siellä oli paremmin tilaa, sain jopa istua penkillä. Tunnin myöhässä kulkue sitten tuli pyhimyksineen, ensin San Telmo ja sitten Virgen del Carmen.

virge

Ruusun terälehtiä sateli parvekkeilta säkillisiä. Innokkaana kantajat kuljettivat tuota kaunista nukkea, mutta satamaan asti en väenpaljoutta jaksanut seurata.

Tätä kirjoittaessani kuuluu kalasatamasta Ave María, joten pyhimykset on ilmeisesti saatu veneisiin ja vesille. Sieltä ne sitten illan pimetessä tuodaan takaisin, mutta vain innokkaimmat jaksanevat odotella sinne saakka.

Virgen

Tilapäivitys

vir1

Kaupungilla oli Virgen del Carmenin juhlan valmistelut meneillään. Huomenna on tämän merenkulkijoiden ja kalastajien suojeluspyhimyksen vesillelaskupäivä. Isossa kirkossa Virgen nyt oli, kävin katsomassa.

Rituaali toistunee huomenna entisen kaltaisena: Virgen kannetaan kulkueessa rannalle, viedään veneeseen – ja San Telmon pyhimys (miespuolinen) – toiseen veneeseen. Sitten nämä nuket käytetään merellä parin tunnin reissulla ja tuodaan takaisin. Mutta siitä sitten huomenna lisää.

Virgen

Tilapäivitys

vir

Tänään Puerto de la Cruzissa vietetään vuoden suurinta juhlaa, neitsyen uittoa, fiesta de Virgen del Carmen.

Kävimme neitsyen jo katsastamass isossa kirkossa ja kalasatamassa toteamassa väenpaljouden. Uitto (neitsyen venematka), on jo nähty näinä vuosina. Aina se vain jaksaa paikallisia innostaa.

Minä menen tänään Ortigaliin ja huomenna etelän kentälle. Aamuvarhain olisi lento Oslon kautta Helsinkiin.

Virgen del Carmen

Tilapäivitys

virgen

Eilen vietettiin Puerto de la Cruzin vuoden suurinta juhlaa Virgen del Carmenin ”uittoa” (Embarcación Virgen del Carmen). Tämä kalastajien ja merenkulkijoiden suojeluspyhimys ja myös miespuolinen pyhimys San Telmo kannetaan ensin kulkueessa isolta kirkolta kalasatamaan, siellä lauletaan muutamat laulut ja lopuksi Ave María, minkä jälkeen patsaat viedään veneisiin ja vesille muutamaksi tunniksi.

Seremoniaa on vuosittain seuraamassa 20 000 – 30 000 katsojaa. Tungosta oli eilenkin kalasataman ympärillä. Innokkaimmat odottelevat vedessä ja kun pyhimykset saadaan veneisiin, roiskutellaan vettä kaikkien lähellä olijoiden päälle. Se tuonee onnea. Kovin tärkeältä ja tunnepitoiselta tapahtuma näyttää ja kovasti kaikkea ihmettelee, vaikka fiestan on jo muutaman kerran nähnyt.

Maqueta

Tilapäivitys

image

Tässä vielä juhlan jatkoa: Charcon puistoon kootussa pienoismallissa, joka kuvaa Puerton kalasatamaa, viedään Virgen del Carmenia vesille.

Virgen del Carmen 2

Tilapäivitys

image

Eilinen Virgenin laivaretki keräsi muellen täyteen väkeä. Ihmismassa tungeksi etenkin Virgenin ja San Telmon pyhimyksen kulkureitillä kirkolta kalasatamaan. Lopulta molemmat saatiin laulujen saattelemana veneisiin, jotka lähtivät käyttämään pyhimyksiä – kuulemani mukaan – Garachicossa saakka. Merireissun jälkeen kulkue palasi kaupunkikierroksen kautta takaisin isolle kirkolle ilotulitusten kera.
Tämä tuhansia ihmisiä kerännyt tapahtuma on todella kokemisen arvoinen! Kuvat kertovat vain osan tunnelmasta. Taas kerran täytyy ihmetellä täkäläisten kykyä ja innostusta viettää näitä erikoisia perinnejuhlia.